26 de desembre 2009

Aiga bolida, sopa d'all occitana

El meu pare fa l'aiga bolida després de nadal, o d'un àpat ric, per digerir. Jo també o faig, per tradició familiar però més que tot perquè realment ajuda a digerir. Els francesos (o els nombrosos occitans analfabetes de la seva llengua) escriuen "aïgo boulido", que seria la versió fonètica francesa del seu nom.

Ingredients (per 2):
- 6 dents d'all (o més)
- 1 fulla de llorer
- 1 branca de farigola
- altres herbes (sàlvia, orenga)
- 1 rovell d'ou
- oli

Poseu a coure 1 litre d'aigua amb les dents d'all pelades i les herbes. Ho deixeu bullir a foc lent 10', o fins que l'all estigui tou.
Recupereu l'all (però deixeu les herbes) i l'aixafeu dins un bol gran. Afegiu el rovell d'ou, i munteu amb una mica d'oli, com una maionesa (però amb menys oli, potser 4 culleres soperes).
Afegiu el brou filtrat, sense deixar de barrejar.
Podeu servir amb unes llesques de pa.

Si voleu una versió més lleugera podeu fer-ho sense rovell d'ou, però en aquest cas l'oli es queda a sobre, no emulsiona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada